Sicanele la scoala nu apar la orice fel de copil. Asa cum lupii din haita isi sacrifica membrul cel mai slab, copiii rautaciosi de la scoala ii identifica pe cei raniti, rataciti sau singuratici pentru a-i hartui.

De cele mai multe ori, batausii sunt unii dintre copiii populari, carora le place competitia. In dorinta lor de a se afirma in fata tuturor si de a-i controla pe ceilalti, copiii cu comportament de bullying pur si simplu se manifesta ca in salbaticie (sau ca in arena politica).

Ce inseamna mai exact bullying? Victima este amenintata, se vorbeste urat despre ea, este marginalizata, i se fura lucrurile sau i se distrug si poate fi chiar batuta. In ultimii ani a aparut o noua modalitate de bullying, anume cea online, care poarta denumirea de cyberbullying, in care victimei i se adreseaza comentarii rautacioase, este intimidata si apar fel si fel de fotografii jenante cu ea in asa fel incat stima sa de sine sa fie cat mai mult afectata.

Din pacate, din teama sau de rusine, copiii abuzati la scoala nu prea vorbesc acasa despre aceste intamplari negative. Pe termen lung, efectele bullying-ului asupra victimei determina copilul sa chiuleasca tot mai mult, sa devina tot mai singuratic, sa se izoleze de colegi, sa devina anxios si chiar sa sufere de depresie. Mai mult decat atat, copilul-victima devine tot mai abatut, dezinteresat fata de orice (mancare, scoala, viata sociala, etc.), devine tot mai trist si apatic, iar in cazuri extreme ajunge chiar sa isi ia propria viata.

Ce pot face parintii cand observa primele semne ale comportamentului bully fata de copiii lor? Cum se pot implica profesorii in astfel de situatii? In cele mai multe cazuri, nici parintii si nici profesorii nu stiu cum sa rezolve aceasta problema. Mai mult, tind sa aiba interventii neadecvate la scoala, valorizand victima si transformand-o in tinta unor atacuri si mai urate, care vor avea efecte nefericite chiar si ulterior in viata, cand copilul va creste cu convingerea ca nu se poate descurca de unul singur, simtindu-se mereu neputincios si neajutorat. Pe de alta parte, daca nu este ajutata deloc, victima se va simti abandonata si va crede ca nu exista modalitati de rezolvare a acestei situatii, pierzandu-si chiar si speranta de viata.

Ca de fiecare data, comunicarea este cheia! Primul lucru pe care trebuie sa il faca orice parinte care se regaseste in aceasta situatie este sa comunice cat mai mult cu copilul sau despre sentimentele sale legate de scoala, atat despre cele pozitive cat si despre cele negative. De multe ori, copiii nu stiu cum sa-si tina sub control propriile emotii, uneori nici sa le recunoasca. Acesta este momentul in care trebuie sa intervina parintele. Poate sa abordeze situatia in felul urmator: “Te simt trist. Se intampla ceva in neregula? Vrei sa vorbesti cu mine despre asta? Hai sa gasim impreuna o cale de a iesi din aceasta stare.”. Exista o sumedenie de exercitii de comunicare ce trebuie aplicate zilnic pana cand copilul ii impartaseste parintelui problemele de la scoala.

In situatiile in care exista fenomenul de bully, tutorele trebuie sa isi invete copilul / elevul cat de importanta este postura sa, contactul cu persoanele inconjuratoare, curajul de a privi in ochi, importanta de a cere ajutorul si necesitatea de a-si respecta limitele. In cazurile grave, este important ajutorul unui psihoterapeut sau al unui consilier scolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *