Abilitățile fonetice sunt adesea ignorate de mulți cursanți ai limbii engleze. Între timp, pronunția corectă și clară este la fel de importantă ca, de exemplu, abilitățile de ascultare și conversație. Și vom încerca să vă explicăm de ce.

Importanța pronunției

Este un fapt științific recunoscut că un copil născut în orice țară a lumii poate învăța să vorbească orice limbă a planetei noastre. De exemplu, un copil din Polonia a ajuns să locuiască în SUA la o vârstă fragedă. El/ea vorbește engleză perfect și nu au accent polonez. Și, desigur, astfel de copii vor înțelege perfect tot ce aud, iar alți vorbitori de engleză îi vor înțelege. Pronunția și înțelegerea clară a vorbirii în engleză sunt două abilități care se completează reciproc. Înseamnă că, dacă știi să pronunți corect cuvintele și expresiile, cu o intonație adecvată, nivelul tău de înțelegere a vorbirii este de asemenea crescut. Astfel, învățarea pronunției este o parte foarte importantă în stăpânirea oricărei limbi străine, inclusiv engleza. Nu înseamnă că scopul unui astfel de antrenament fonetic este să scape complet și pentru totdeauna de un accent străin. Nu este întotdeauna posibil și nu este atât de necesar, desigur, dacă nu veți lucra pentru firme străine sau nu doriți să învățați limba în scop  profesional. Obiectivul principal al unui astfel de antrenament este să înveți cum să te asculți atât pe tine cât și pe ceilalți. Pronunția slabă creează o barieră suplimentară în înțelegerea dintre tine și o persoană cu care porți o conversație.

Aprinde, Ereader, Comprimat, E Cititor, Ebook, E Carte

Câteva sfaturi de pronunție

 Sfat # 1

Învață să îi asculți pe alții. Cu cât asculți mai mult, cu atât vei avea mai mult succes. În prezent, există multe oportunități de a auzi pronunția în limba engleză: cântece, filme, seriale TV, videoclipuri pe YouTube și alte site-uri, cărți audio, etc. Profită la maxim această oportunitate unică care a devenit disponibilă în ultimii ani!

Sfat # 2

Practica duce la perfecțiune. Chiar dacă nivelul tău de engleză este ridicat, îți poți pierde abilitățile fonetice dacă ai prea puțină practică. Pentru a evita acest lucru, încearcă să faci doar câteva exerciții simple:

– citește cu voce tare sau în șoaptă și repetă cuvintele care ți se par greu de pronunțat, recită poezii sau cântă diferite melodii, respectând ritmul și intonația, vorbește engleza cu prietenii tăi a căror engleză este mai bună decât a ta – doar pentru distracție și practică.

Sfat # 3

Dacă pronunția ta nu este perfectă, nu vorbi repede. Pronunță cuvintele încet și clar și orice vorbitor de engleză nativ te va înțelege. Cu aceste recomandări simple, îmbunătățirea încrederii în sine vă te ajuta să faci față mai eficient dificultăților în comunicarea de zi cu zi în limba engleză. Cu cât stăpânești mai bine pronunțarea cuvintelor și propozițiilor corect, cu atât este mai bine.

O greșeală comună făcută de mulți elevi care studiază engleza ca a doua limbă este să nu acorde o atenție adecvată pronunției. Această subestimare a importanței pronunției se datorează mai ales faptului că studenții tind să creadă greșit că pronunția este mai puțin importantă în comparație cu alte aspecte ale limbii engleze, cum ar fi gramatica, lexicologia și vocabularul. Pronunția este vitală pentru o comunicare adecvată, deoarece utilizarea incorectă a pronunției duce inevitabil la mesajul înțeles greșit de către destinatar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *