Desi se crede ca romanii stau foarte bine la capitolul limbi straine, statisticile arata ca procentul celor care vorbesc fluent limba engleza este sub media europeana. Este o situatie pe care o putem sesiza si in privinta angajatilor din cele mai multe firme romanesti, fapt ce nu poate decat sa aduca o imagine proasta acestora si, in general, intregii piete de munca.

Conform statisticilor, 10,5% dintre romani vorbesc fluent limba engleza. Acest procent este de doua ori mai mic decat media europeana, care are un procent de 22% de locuitori care vorbesc excelent engleza. Totodata, doar 17,8% dintre romani vorbesc bine limba engleza, in timp ce procentul mediu din UE este de 47%, conform unui studiu realizat de International House in anul 2008, studiu care s-a efectuat pe un esantion reprezentativ pentru populatia de la oras, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.

Laptop, Woman, Education, Study, Young, Computer

Aceste diferente majore intre procentele romanesti si mediile europene le putem descifra analizand modalitatile in care studiaza romanii limba engleza si a eficientei acestor modalitati. Potrivit studiului realizat de International House, cele mai des invocate surse pentru invatarea limbii engleze de catre romani sunt orele de scoala (in proportie de 40,1%), orele de meditatie particulara (19,7%), serialele, filmele, muzica si celelalte canale media (16,4%), scolile particulare de limbi straine (15,8%) si cartile (7,9%).

Limba engleza este, insa, de la an la an, considerata a fi tot mai importanta. Fiind principala limba internationala, aceasta este des utilizata in companiile multinationale si in mediul de afaceri. Folosind limba engleza, putem colabora cu parteneri de afaceri si cu colegi de companie din alte parti ale lumii, avand parte doar de beneficii.

Managerii de HR sunt tot mai constienti de acest lucru, motiv pentru care pun mare accent pe cunoasterea cat mai intensa a limbii engleze atunci cand cauta noi angajati.

Cunoasterea limbii engleze este asadar considerata un mare atu in CV in zilele noastre. De acest lucru ar trebui sa tina cont toti parintii care au copii mici in prezent, pentru a-i putea indruma spre scoli in care se studiaza intens aceasta limba. Din fericire, exista si centre speciale de invatare a limbii engleze, unde profesorii sunt vorbitori nativi. In aceste locuri, copiii si adolescentii se familiarizeaza cu limba engleza nativa atat prin intermediul lectiilor, cat si prin jocuri si fel si fel de activitati captivante, stimulatoare si pline de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *