Scoala este extrem de importanta pentru copii, insuflandu-le o multime de obiceiuri sanatoase pentru momentul cand sunt adulti si acelasi lucru poate sa fie spus si despre societate. Atat scoala cat si societatea insa, pot veni cu reversul medaliei si sa le ofere copiilor modele gresite. Tocmai de aceea, rolul parintilor in educatia copiilor este esential.

Parintii aleg scoala in care invata cel mic, tot ei il ajuta sa invete si tot ei sunt cei care ofera educatia de baza, de acasa.

Atunci cand un copil incepe scoala sunt sanse destul de mari ca, indiferent cat de buna este unitatea de invatamant, copilul sa nu fie chiar atat de incantat de ea.

Cum il faci pe cel mic sa iubeasca scoala?

Un prim lucru pe care trebuie sa il faci este sa comunici cu copilul. Nu fii dur, cerand doar note mari si disciplina. Invata-l pe cel mic inca de la inceput sa iti spuna tot ceea ce se intampla la scoala si sa te implice in fiecare experienta pe care o are.

De cele mai multe ori, copiii carora nu le place scoala au un motiv intemeiat pentru asta: este prea departe, au colegi care nu ii lasa in pace sau au profesori duri. Daca ii obisnuiesti sa vorbeasca despre probleme, vei putea sa ii ajuti.

De asemenea, orice parinte care doreste ca prichindelul sau sa iubeasca scoala trebuie sa aloce timp invataturii. Incearca sa gasesti diverse lucruri pe care sa le inveti si fa-o alaturi de cel mic. Obiceiurile din familie sunt, de cele mai multe ori, copiate, asadar sunt sanse mari sa iti vezi copilul invatand de buna voie.

Scoala nu inseamna doar o institutie si 4, 6 sau 8 ore pe care copilul le petrece aici. Scoala inseamna si teme si timp liber pe care copilul il petrece cu colegii sai. Tocmai de aceea, un al treilea sfat este acela de a-i crea un spatiu cat mai confortabil pentru invatat si de a-i organiza timpul cat mai eficient. Chiar si din distractie se pot invata foarte multe lucruri, asadar, experientele sportive sau cele culturale pe care le poti face cu copilul sunt foarte valoroase. In plus, toate experientele inedite din afara scolii pot fi de mare ajutor la scoala. Incearca sa legi experientele de materiile si de lucrurile din programa scolara, in asa fel incat copilul sa fie mandru de faptul ca are cunostinte din viata de zi cu zi.

Nu in ultimul rand, invata sa ii oferi libertate copilului. Da, este bine sa verifici din cand in cand ceea ce face la scoala si sa ai un ochi asupra lui, insa lasa-l sa ia singur deciziile si nu reactiona prea dur atunci cand rezultatele sale nu sunt chiar bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *