Intr-o lume globalizata, cu o tendinta tot mai mare a oamenilor de a calatori, invatarea unei limbi straine este mai mult decat un beneficiu. Este o necesitate! Iar cunoasterea unei limbi straine nu este de ajutor doar in calatorii; este considerata a fi un mare avantaj pentru perspectivele de cariera atat in tara, cat si in strainatate. Mai mult, cunoasterea unei a doua limbi ne permite sa dezvoltam diverse abilitati mentale la orice varsta, dar mai cu seama in anii de scoala.
In randurile de mai jos iti prezentam cateva dintre numeroasele avantaje ale cunoasterii uneia sau mai multor limbi straine:
Stimuleaza puterea creierului. Studiul unei limbi straine impune descifrarea unui sistem complex de reguli, structuri si lexie. Invatand gramatica si cuvinte noi, creierul dezvolta gandirea cognitiva, acesta fiind un beneficiu semnificativ atat personal, cat si profesional.
Imbunatateste memoria. Daca nu iti folosesti memoria, o vei pierde! De cate ori ai auzit aceasta expresie? Este un fapt relativ simplu – cu cat iti folosesti mai mult creierul, cu atat functiile sale vor performa mai bine. Studiul unei noi limbi necesita nu numai familiarizarea cu un nou vocabular si un nou set de reguli, dar si memorarea si aplicarea acestor cunostinte. Cand invatam o limba straina, muschii creierului se antreneaza atat de intens precum muschii corpului intr-o sala de sport. Asta inseamna ca persoanele multilingve au creiere care le permit sa-si aminteasca de nume, directii, fapte si cifre mult mai repede decat persoanele care nu vorbesc nicio limba straina.
Imbunatateste capacitatea de a face multitask (efectuarea mai multor sarcini in paralel). Multitask-ul este foarte stresant pentru cei care nu sunt obisnuiti cu asta sau nu o fac bine. Potrivit unui studiu al Universitatii de Stat din Pennsylvania, SUA, oamenii care sunt multilingvi si care si-au dezvoltat abilitatea de a gandi in diferite limbi devin multitaskers mult mai buni si sunt mai putini stresati la locul de munca decat persoanele care vorbesc doar o limba.
Stimuleaza sanatatea creierului. S-au efectuat numeroase studii pe acest subiect, iar rezultatele sunt consistente. Invatarea unei limbi straine iti mentine creierul sanatos. Pentru adultii monolingvi, varsta medie la care apar primele semne de dementa este de 71,4 ani. Pentru adultii care vorbesc doua sau mai multe limbi, varsta medie la care apar aceste semne este de 75,5 ani.